DW’den “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” Genelgesi Üzerine Haber
İçişleri Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı valiliklere “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” konulu genelge gönderdi. Genelgede; X-Ray cihazlarının ve kameraların yaygınlaştırılması, öğrenci toplulukları ve kadın platformları hakkında istihbarat çalışması yapılması, barınma sorununa ilişkin yapılan paylaşımlara yönelik soruşturma başlatılması gibi planlamalar yer alıyor. Bu sebeple gönderilen genelge tartışma yarattı.
Gazeteci Burcu Karakaş da Deutsche Welle (DW) için genelge hakkında bir haber hazırladı. Haberde ODTÜ öğrencisi Tunahan Gözlügöl’ün, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) Eş Başkanı Doç. Dr. Erol Köseoğlu’nun ve derneğimizin avukatı Baran Kaya‘nın görüşleri yer aldı.
Tunahan Gözlügöl genelge ile üniversitelerdeki politik topluluklara müdahale edilmek isteneceğini belirtirken, akademisyen Erol Köseoğlu ise “bakanlık genelgesi ile korku ortamı yaratıldığını” ifade etti.
Genelgenin hukuka aykırı olduğunu vurgulayan avukatımız Baran Kaya ise genelgenin üç husus nedeniyle nasıl sorun teşkil ettiğini açıkladı.
Kaya ilk olarak genelgelerin “genel düzenleyici işlem” gibi kullanılması sorununa değinerek, “İçişleri Bakanlığı’nın idari alt birimlerine bir konuyla ilgili neler yapması gerektiğine ilişkin açıklayıcı metnine genelge diyoruz. Genelgeyle sadece kendi idari teşkilatın altında memurlara bilgilendirme yaparsın. Üniversitelerin ise özerk bir yapısı var. Bakanlık pandemiden beri genelgeleri talimat gibi kullanıyor. Bu durum artık alışkanlığa döndü” dedi.
Kaya’ya göre hukuka aykırı bir diğer nokta ise İçişleri Bakanlığı’nın genelge ile kendisini üniversitelerin üstünde bir kurum olarak konumlandırması ve yetki alanını genişletmeye çalışması.
Sonuncu olarak güvenlik gerekçesi ile örgütlenme ve ifade özgürlüğü haklarına yönelik bir saldırı olduğunun altını çizen Kaya, “Bakanlık faaliyetleri nasıl takip edecek? Polisle mi yoksa memurla mı takip edecek? Mahkeme kararı olmadan birilerinin izlenmesi hukuka aykırı tamamen. Adalet Bakanlığı nasıl izin veriyor bu genelgeye?” dedi. Kaya ayrıca “güvenlik meselesinin manipülasyona meydan veren bir kavram olduğunun altını çizerek ‘İltisak, ucu açık ve soyut bir kavram. legal yapılar güvenlik bahanesiyle illegal kabul edilebilir’ ” dedi.
Haberin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.
81 İlin Valiliğine Kampüslere Yönelik Kısıtlamalar İçeren Yeni Genelge Gönderildi