haber görselleri (2)

Dayanışma Yaşatır!

m.güneş

10 ili ve milyonlarca yurttaşı etkileyen 6 Şubat depremlerinin ardından yaraları sarmak ve dayanışma ağları kurmak için farklı alanlardan birçok topluluk, kurum ve örgüt çeşitli destek ağları, mekanizmaları kurmak hususunda çalışma başlattı. Bu yazıda, desteğe ihtiyacı olan depremzede öğrencilerin başvurabileceği ve depremzede öğrenciler ile dayanışmak isteyen bağışçıların katılabileceği kampanyaları, burs programlarını ve dayanışma ağlarını derlemeye çalıştık.

Nakdî yardımlar

Depremzedelere tek seferlik yada süreli burslar ve çalışma karşılığı ödeme yapacağını beyan eden ve depremzede öğrenciler için başvuru formu açan kurum ve kuruluşların listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Listenin geri kalanında burs verebilmek için bağış toplama kampanyasına başlayan ama daha bursiyer başvuru formu açmamış olan kurum ve kuruluşları bulacaksınız. Eklediğimiz linkler ile bağışçı formuna yönlendireceğiz. Bursiyer olmak isteyenler aşağıdaki listeyi takip ederek açılacak duyurulardan haberdar olabilir ya da mail atarak bilgi isteyebilirler.

Psikososyal, akademik, hukukî destek ve geçici barınma imkânı

KYK yurtlarından çıkarmalar ve uzaktan eğitime geçiş kararı ile ilgili olarak oluşan hak ihlallerine karşı hukuki destek talep edebilirsiniz.

Üniversitenin psikososyal destek birimi depremzedelere destek vereceklerini açıkladı. Diğer üniversitelerde de benzer birimler benzer destek mekanizmaları oluşturdular. Kendi üniversitelerinizin ilgili birimlerine mail atarak bilgi alabilir, destek talep edebilirsiniz.

Depremzede öğrencilere psikososyal ve akademik destek sağlamayı hedefleyen proje kapsamında gönüllü eğitmen/danışmanlar olmak için de depremzede olarak destek almak için başvuru yapabilirsiniz.

1000 öğrenciye eğitim-öğretim hayatları için destek almalarını sağlamak için program başlattı. An itibari ile gönüllü eğitmen olarak destek olmayı ve depremzede öğrenci iseniz ise de destek almayı talep edebilirsiniz.

Ekmek ve Gül, lise ve üniversite öğrencileri için İskenderun’da bir çalışma alanı kurmak istiyor. Öğrencilerin eğitim-öğretim hayatlarını sürdürebilmek için hazırlanmak istenen bu çalışma alanını donatmak için destek bekliyorlar. İskenderun’daki öğrenciler de Ekmek ve Gül’e ulaşarak bilgi alabilirler.

Dernek, depremzede öğrencilerden durumlarını ifade eden bir mail almaları halinde çözüm üretebilecekleri her konuda destek ve yönlendirme sunmaya çalışacaklarını dile getiriyor. Bunun yanı sıra öğrenci kulüpleri ile birlikte ördükleri dayanışma ağı ile geçici barınma imkanları da yaratmayı amaçlıyor. Derneğe ulaşabilir, destek talep edebilirsiniz.

Müzik bölümleri öğrencileri ve geçimini müzikle sağlayanlar, depremde zarar gören ya da yok olan enstrümanlarınızı temin etmek için destek talep edebilirsiniz.

Bizim görmediklerimiz

Kısa bir sosyal medya taramasının ardından oluşturduğumuz liste aslında başka birçok toplamı ve dayanışma pratiğini gözden kaçırmış olabilir. Özellikle depremzede öğrenciler için üniversitelerinin idarelerine, meslek odalarına ve mezun derneklerine yazmak, ve halihazırda yürüttükleri bir destek mekanizması var mı diye sormak faydalı olabilir.


1. İlgili programların başvuru şartları arasında sayılan “OHAL kapsamında KHK ile uzaklaştırılmamış olma” şartı nedeniyle TÜBİTAK’ın yarımcı bir değerlendirme politikası izlemektedir.

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish