haber görselleri (5)

Kampüste #8Mart

m.güneş

Yine yeni yeniden bir 8 Mart!… Bu sefer ama biraz buruk!

Geçirdiğimiz deprem ve ardından gelen ihmaller silsilesinin sebep olduğu yıkımın boyutları ortada. Feministler ise bu yıkımın kadınlar tarafından daha da şiddetli bir şekilde deneyimlendiğini söylüyor. Bu nedenle de feministler, ilk günden bu yana örgütlü bir biçimde deprem bölgesiyle dayanışmaya ve kadınların özgün dertlerine çözüm üretmeye çalışıyor.

Bu gündem mevcut iken elbette ki 8 Mart’ın gündeminin de bu doğrultuda şekillenmesi kaçınılmazdı. Yaklaşan 8 Mart dolayısıyla 5 Mart’ta Kadıköy Rıhtım’da Kadın Buluşması için bir araya gelen feministlerin ortak şiarı “Soracak hesabımız, yeniden kuracak gücümüz var!” idi.

Kurulmaya çalışılan afet sonrası feminist dayanışma pratiğinin kampüslere sirayet etmemesi de -yine- mümkün değildi. Üniversiteli feministler hem kendi kampüsleri içinde örgütlenen afet sonrası dayanışma pratiklerine dahil olurken hem de feminist dayanışma ağlarının da bir parçası oldu. Lakin depremle birlikte, yetersiz devlet politikalarından ziyadesiyle etkilenen öğrenciler, 8 Mart’ı kampüslerine taşımak hususunda temel bir engel olarak -Cumhurbaşkanının talimatı ile YÖK’ün aldığı- uzaktan eğitim kararı ile karşı karşıya kaldı.

Geçtiğimiz günlerde Kadın kulüpleri ve toplulukları kampüslerde yapılacak 8 Mart etkinliklerine çağrılarını çıkmaya başladı. Kampüs içi yürüyüş çağrısı sayısının azlığının dikkat çektiği bu çağrılara bakarken uzaktan eğitim kararının üniversitelerde örgütlenme ve ifade özgürlüğü bağlamında etkisini de görmek mümkün. Uzaktan eğitim kararına karşı yapılan eylemlerde öğrencilerin her gün gözaltına alındığını görmek de, bir yandan, siyasal baskının gittikçe arttığını, kampüsleri öğrencilerin siyaset üretmesi açısından güvensiz kıldığını, bunun 8 Mart etkinliklerine de yansıdığını söylemek -yine- mümkün.

Tüm bunlara rağmen örgütlenme ve ifade özgürlüklerinden vazgeçmeyen, yaşam ve eşitlik mücadelesi adına söz üreten öğrencilerin, 8 Mart haftasında gerçekleştirecekleri etkinlikleri aşağıda bulabilirsiniz:

ODTÜ

8 Mart’ta kampüste yürüyüş çağrısı çıkılan tek üniversite -medya taramasında görebildiğimiz kadarıyla- ODTÜ. ODTÜ Kadın Dayanışması, kadın ve lubunyalara 7 Mart 18.00’da Fizik Çimler’de toplanma çağrısı yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi

BÜ Kadın Araştırmaları Kulübü’nün geleneksel olarak düzenlediği bü’de kadın şenliği 6-10 Mart’ta. Bu seneki programda 4 etkinlik yer alıyor ve etkinliklerden biri afet gündemini ele alıyor. 9 Mart 18.30’da Demir Demirgil salonunda ve aynı anda çevrimiçi olarak gerçekleşecek olan “Depremde Kadın Dayanışması” adlı panelde deprem sonrası feminist dayanışma pratikleri kurmuş toplamlardan katılan konuşmacılar deneyim aktarımı yapacak.

İTÜ

İTÜ Kadın+ Dayanışması pankart atölyesi çağrısı yaptı. 7 Mart 17.00’dan itibaren Taşkışla Ortabağçe’de 8 Mart için pankart hazırlayacaklarını duyurdu.

Marmara Üniversitesi

MÜ Kadın Hakları kulübü 8 Mart kapsamında çevrimiçi bir etkinlik düzenliyor. 10 Mart 19.00’da başlayacak olan etkinliğin konuşmacıları sırayla Cemre Baytok, Burcu Karakaş ve Pınar Dikmen. Konuşmacılar yine sırayla şu konuları gündemleştirecek: (1) “Üniversitelerde Cinsel Tacizi Önleme Deneyimleri”, (2) “İstanbul Sözleşmesi”, (3) “İnsan Hakları Perspektifinden Üreme Hakları”.

Hacettepe Üniversitesi

HÜ Kadın Çalışmaları Topluluğu çevrimiçi bir etkinlik ile 7 Mart 20.00’da “8 mart 1857 New York tekstil işçilerinin mücadelesinden kampüslere kadın mücadelesini, depremzede kadınları ve çocuk evliliklerini” Av. İlke Işık ile konuşmaya çağırıyor.

İstanbul Üniversitesi

İÜ Kadın Hakları Kulübü Kadın Çalışmaları Komisyonu 8 Mart’a giderken deprem bölgesiyle feminist bir dayanışma kurmak adına bir dayanışma seferberliği yürütecek. 

Ankara

Üniversiteli Kadın Fanzini olarak kendini tanımlayan Demir Leblebi Ankara yerelindeki üniversiteli kadınlara 8 Mart için döviz atölyesinde buluşma çağrısı yaptı. 6 Mart 17.00’da Kızılay’da başlayacak.

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish