Üniversitenin Sesi Podcast Serisi Devam Ediyor!
Sivil Alan Araştırmaları Derneği tarafından, Norveç Yazarlar Birliği’nin desteğiyle hazırlanan Üniversitenin Sesi podcast serisi devam ediyor. Şimdiye kadar üç bölümünü yayınladığımız podcast serisinde; kampüslerde ifade ve toplanma özgürlüğünü, topluluk ve kulüplerin örgütlenme özgürlüğüne yönelik engelleri, kampüslerde kadın ve LGBTİ+ mücadelesini, öğrencilere açılan davaları, beyaz perdedeki öğrenci mücadelesini kısaca kampüs yaşamını kesen konuları tartışmaya ve gündem etmeye devam edeceğiz.
1. Bölüm: Kampüste Örgütlenme Özgürlüğü – BÜLGBTİ+
Üniversitenin Sesi podcast serisinin ilk bölümünde Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları’ndan Mert; BÜLGBTİ+’ nın nasıl bir araya geldiğini, kayyum atanmasıyla başlayan süreçleri ve topluluğun kapatılmasını ve kampüslerdeki LGBTİ+ mücadelesini anlattı.
2. Bölüm: KYK Borçları, Kesintileri ve Hukuki Mücadele Yolları
Podcast serisinin ikinci bölümünde Av. Baran Kaya’yı konuk ettik. Kaya; KYK borçlarını ve silinmeyen faizlerdeki son durumu, kampüslerdeki öğrenci mücadelesine yönelik baskı aracı haline gelen burs ve kredi kesintilerini, bu kesintilere karşı hukuki olarak nasıl mücadele edilebileceğini ve disiplin soruşturmalarına karşı başvuru mekanizmalarının neler olduğunu anlattı.
3. Bölüm: Üniversitelerde CTS’ler neden önemli?
Üçüncü bölümde ise Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK) eski ofis koordinatörü Cemre Baytok ile Ağustos 2021’de kayyum yönetim tarafından işten çıkarılmasıyla fiili olarak işlevsiz bırakılan CİTÖK’ün önemini ve bu süreçte yaşananları, Cinsel Tacizi Önleme Birimi olmayan üniversitelerde birimin açılabilmesi için izlenebilecek yöntemleri konuştuk. Ayrıca yeni kurulan Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği’nin çalışmalarını da bizlerle paylaştı.