yesilalanhakkitwitter (1)

Öğrencilerin Kampüslerde Yeşil Alan Hakkı Vardır! #HakkınVar

Yeşil alanların ticari ve siyasi birtakım amaçlar güdülerek yok edilmesine karşı sesler kampüslerden de yükseliyor; çünkü ülkedeki süregelen yeşil alan tahribatı öğrencileri ve kampüsleri de doğrudan etkiliyor. Üniversite öğrencileri, kampüslerinde bulunan yeşil alanlarına sahip çıkıyor ve doğayı korumak için mücadele ediyorlar. Bu mücadelenin kazanımla sonuçlanan örneklerinden biri de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri tarafından sürdürülen Kavaklık Direnişiydi (1). Öğrenciler, Direniş boyunca sürdürdükleri nöbette ekolojik, demokratik ve barışçıl taleplerinden vazgeçmediler ve Kavaklık olarak bilinen araziye KYK Yurdu yapılmasını engellediler. 

Çadırlarda Nöbet Tutuldu, Tür Sayımları Yapıldı

2019 senesinde Kavaklık’a bir KYK Yurdu yapılması için arazi tellerle çevrilince öğrenciler oradaki yeşil alanı korumak için direnişe başladılar. Her kesimden öğrenciyi kucaklayan bu mücadele içinde konserlerin yapıldığı, fanzinin çıkarıldığı, vegan kahvaltıların yapıldığı ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir yer haline geldi. Direnişin 55. gününde öğrencilere yaklaşık 5.000 polisin gönderildiği bir müdahale yapıldı. Kimsenin gözaltına alınmadığı müdahalede öğrenciler polis şiddetine ve işkenceye maruz bırakıldılar. 

Bu esnada arazide yurt yapılmasına itiraz için ODTÜ Mezunlar Derneğinin açtığı dava ile birlikte, yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Rektörlüğün itirazlarına rağmen, Kavaklık’a yapılması için hazırlanan protokol iptal edildi ve hukuki olarak da bir kazanım elde edilmiş oldu.

Öğrencilerin hiçbir şekilde dahil edilmediği ve taleplerinin dinlenmediği bu süreçte, yeşil alanı tahrip ederek açılması planlanan KYK Yurdu Projesine karşı ses çıkaran öğrencilerden 12’sine “eylem yapıp kendiliğinden dağılmama” ve “kamu malına zarar verme” gerekçeleriyle dava açıldı. Açılan dava hala sürmekte. 12 öğrenciden biri olan yaşam savunucusu Tunahan Gözlügöl süreci şöyle değerlendiriyor: “Bizlere soruşturma açıldıktan sonra söylemiştik, bizler suçlu değil; haklıyız. Haklılığımızı, hem fiilen hem kamuoyunca hem de hukuken kanıtladık.”

ODTÜ Arazisi 1 Eylül İtibariyle İhaleye Açıldı

2017 yılında Melih Gökçek’in belediye başkanlığı döneminde ODTÜ arazisinde gerçekleşen ağaç katliamı sonrasında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti ve proje durdurulmuştu. Bugün Mansur Yavaş, tekrardan ODTÜ arazisini ihaleye açtı. ODTÜ Kampüsünün içinden geçecek olan İncek yol inşaatına karşı öğrenciler, mezunlar ve çevre örgütleri yaşam alanlarını savunuyorlar. Ankara’nın ekosistemini tehlikeye sokacak bu projeyi kabul etmediklerini her fırsatta dile getiren öğrenciler, yol ve yapılaşma adı altında sürdürülen rant planlarına karşı #RantYoluİhalesiniİptalEt diyorlar. Bileşenleri de kazanımla sonuçlanan ve tahrip edilmeden kurtarılan Kavaklık Direnişi alanına davet ediyorlar.

Biz de Sivil Alan Araştırmaları Derneği olarak, kampüslerin yeşil alanlarının korunması ve sahip çıkılması gerektiğini hatırlatarak öğrencilerin ve kampüslerde yaşayan diğer tüm canlıların yeşil alan hakkı olduğunun altını çizmek isteriz. Öğrencilerin Kampüslerde Yeşil Alan Hakkı Vardır!

(1) Kavaklık Direnişine dair daha fazla bilgi için Kavaklık Direnişi Davasında yargılanan 12 öğrenciden biri olan yaşam savunucusu Tunahan Gözlügöl’le yaptığımız röportajı buradan okuyabilirsiniz. 

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish