bayrak gökkuşağı

Onur Ayımız Kutlu Olsun! Kampüsteyiz Aşkım!

Sivil Alan Araştırmaları Derneği tarafından, Norveç Yazarlar Birliği’nin desteğiyle hazırlanan, gazeteci Cansu Pişkin’in sunduğu Üniversitenin Sesi Podcast serisinin 6. bölümünün konukları; SPoD’dan Sena, UniKuir’den Serhat ve Sevcan, Genç LGBTİ+’dan Barış. Bu bölümde kampüslerdeki Onur Ayı etkinliklerini, etkinliklere yönelik yasakları ve derneklerin kampüslere ilişkin faaliyetlerini konuştuk.

Cinsiyet uyum süreciyle isim değişikliğine gitmiş mezunların diplomalarının değiştirilmesi yerine diplomaya şerh düşülmesi özel hayatın gizliliğinin ihlali!

Sena ile SPoD’un faaliyetlerini ve İstanbul’daki üniversitelerde LGBTİ+ öğrencilerin davalarına ilişkin son durumları konuştuk. Özellikle çok başvuru aldıkları bir konu olan mezuniyet sonrası diplomadaki isim değişikliği için neler yapılabileceğini açıkladı:

“Özellikle cinsiyet uyum süreçlerinden sonra -yada önce- isim değiştiren danışanların diplomalarında eski isimleri [deadname] kalıyor ve bu -eski isimlerinin kalması- özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir noktada oluyor. Üniversiteler diplomaları değiştirip yeni bir diploma çıkarmak yerine diplomanın arkasına şerh düşmeyi tercih ediyor. Yine, işe girişte, bu şerh düşme, özel hayatın gizliliğini ihlal anlamı taşıyor ve danışanların karşılaşacağı fobilere de alan açıyor.”

Artan baskıya rağmen LGBTİ+ toplulukları geri çekilmedi, üretmeye ve mücadeleye devam etti.

UniKuir’den Sevcan ve Serhat ise hemen pandemi öncesi kurulan bir dernek olarak nasıl kurulduklarını ve pandemi ve deprem sonrası uzaktan eğitim dönemlerinde dijital araçları nasıl kullandıklarını, dört temel programlarının neler olduğunu, LGBTİ+ topluluklarına yönelik nasıl güçlendirme çalışmaları yürüttüklerini, hukukî ve akademik destek için öğrencilerin nasıl başvuru yapabileceğini, kampüslerdeki Onur Ayı etkinliklerini ve LGBTİ+ topluluklarının yasaklarla mücadele eden aktivizm yöntemlerini anlattı. 

“Tüm bu baskı dinamiklerine rağmen, -bence- topluluklar seçim sürecinde katlanarak artan ve çok boyutlu bir hâl almaya başlayan hedef göstermelere rağmen üretim yapmaya devam ettiler. Hiç Onur Yürüyüşü gerçekleştirmeyen topluluklar “Hayır, biz bu süreçte söz üretmeye devam edeceğiz!” deyip Onur Yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. Sabancı’da, Mimar Sinan’da ilk Onur Yürüyüşleri gerçekleştirildi.”

LGBTİ+ gençler tarafından, LGBTİ+ gençler için!

Barış ise Genç LGBTİ+’nın kuruluşundan bugüne faaliyetlerini anlatırken hak mücadelesi için alan açmaya çalıştıklarını ifade etti. Kampüslerdeki çalışmalarını ve İzmir’deki davaları, kampüslerdeki Onur Ayı etkinliklerine yönelik müdahaleyi ve buna karşı nasıl bir dayanışma ördüklerini aktardı.

“Önemli bir nokta da bizim için, aslında, biz bunu bir grup profesyonel olarak değil LGBTİ+ gençler olarak yapıyoruz. Bizim mottomuz şu: LGBTİ+ gençler tarafından, LGBTİ+ gençler için!”

Bu keyifli sohbet için tüm konuklara teşekkür ederiz. Onur Ayına yönelik yasaklara karşı dayanışmayı kuvvetlendirmeye yasaklara karşı ses çıkarmaya devam ederken “Yasağa, baskıya, nefrete inat Kampüsteyiz Aşkım” diyoruz!

*Bölümü Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.


tr_TRTurkish
tr_TRTurkish