GU7UAOKXPKFIV5WZ

Yurtta HPV Ayrımcılığına Karşı Mücadele Sonuç Verdi

İlda Su

HPV aşısı dünyada 70’ten fazla ülkede ulusal aşı takvimi kapsamında ücretsiz olarak yapılıyorken Türkiye’de ulusal aşı takviminde yer almıyor ve SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından karşılanmıyor. Aşının SGK tarafından karşılanması için açılan davalarda birinde 11 Mart 2022 tarihinde bir emsal karar çıktı ve aşı bedelinin faiziyle geri ödenmesine karar verildi. 24 Kasım 2022 tarihli TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca HPV aşılamasına kademeli bir şekilde başlanacağını belirtmişti. Bu vaadin üzerinden 1 yıl geçmiş olmasına rağmen HPV aşısı ulusal aşı takvimine alınmadı ve ücretsiz olmadı.

Bunun yanında HPV ile ilgili yanlış bilgilerin varlığı Kocaeli’de HPV tedavisi gören bir öğrencinin “bulaşıcı hastalık taşıdığı şüphesiyle” yurdundan uzaklaştırılmasına sebep oldu. Barınma hakkı ve mahremiyeti ihlal edilen öğrencinin HPV pozitif olmadığını kanıtlayana kadar yurda girmemesi istendi ve yalnızca eşyalarını almasına izin verildi. Sol Haber Portalı’nda yer alan habere göre Kadın Dayanışma Komitelerinden avukatlar sürece dahil olarak Yurt İdare Müdürlüğü ile görüşmeler gerçekleştirdi. İl Sağlık Müdürlüğüne yazı gönderildiği ve cevap beklendiği söylendi.

HPV’nin ortak kullanım alanlarından bulaşmadığına dair uzmanlardan alınan belgeler yurt müdürünü öğrencinin uzaklaştırılmaması yönünde harekete geçirmek için yeterli olmadı. Uzaklaştırılan öğrenci Türk Tabipleri Birliğinden alınan raporu ve dilekçesini ibraz etmek için yurda geldiğinde dahi içeri alınmadı.

Feminist Sağlık yaşanan olaya tepki gösterdi:

Öğrenci Yurda Geri Döndü

Kocaeli Kadın Dayanışma Komitesinin Sol Haber’e aktardığına göre Kocaeli Eczacı Odası yönetiminden konuyla ilgili rapor yazılması istenmiş, oda yönetimi ise İl Sağlık Müdürünü aramayı teklif etmiş ve yapılan görüşme sonrasında İl Sağlık Müdürlüğünün durumdan haberdar olmadığı anlaşılıyor. İl Sağlık Müdürlüğünün haberdar edilmesiyle yurt idaresi öğrenciyi arayarak yurduna geri dönebileceğini ifade etti.

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish