WhatsApp Image 2023-11-23 at 17.50.07

#25KasımaGiderken

m.güneş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken üniversitelerde kadınlar ve LGBTİ+lar bir araya gelerek atölyeler, tiyatro ve sinema günleri, paneller, forumlar, yürüyüşler düzenleyerek birlikte daha güçlüyüz diyor. Bizler de dayanışmanın verdiği gücün, bir kişi daha eksilmeyeceğiz diyen bu çığlığın sesini büyütebilmek adına bu hafta boyunca düzenlenecek ve düzenlenmiş olan etkinlikleri derleyerek onlara ses olmak istedik.

***

Boğaziçi Üniversitesi

Feminist Boğaziçi, Boğaziçili kadın ve LGBTİ+ların çağrılarıyla pazartesiden itibaren kampüste 25 Kasım’ı gündemleştirdi. Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübünün (BÜKAK) hazırladığı 25 Kasım Haftası Programı ise hâlâ sürüyor.

Pazartesi Kuzey Meydanda Feminist Boğaziçi’nin çağrısıyla toplanan kadın ve LGBTİ+lar 23 Kasım’da Hisarüstü’de, 25 Kasım’da İstanbul’da sokağa çıkma çağrısı yaptıktan sonra halka olup deneyim paylaşımı yaptı ve gelecek tahayyüllerinden bahsetti.

Salı günü ise BÜKAK’ın 25 Kasım Haftası kapsamında gerçekleştirdiği ilk etkinlik olan “Barışın Sesini Yükseltmek: İsrail-Filistin Savaşı ve Kadınlar“a gazeteci Hediye Levent katıldı. Savaşın tarihselliği ve kadınların durumu temel gündemdi.

Feminist Boğaziçi ise salı günü hazırlık öğrencilerinin ağırlıklı olarak yaşadığı Anadolu Hisarı Kampüsüne bir çağrı yaptı. Yakın zamanda Boğaziçi yönetiminin kapalı havuzun kullanım saatlerinde yaptığı değişikliği kamusal alanın cinsiyetlendirilmesi bağlamında tartışmaya açtıkları gibi 25 Kasım için döviz de hazırladılar.

Çarşamba günü ise Boğaziçili Kadın ve lgbti+lar kampüsün çok yakınında bulunan Doğa Tepe Parkında bir açıklama yaptıktan sonra Hisarüstü Semtinin en kalabalık noktalarından biri olan Camii Sokakta yürüyüş gerçekleştirdi.

Yine, çarşamba günü BÜKAK ve Boğaziçi Üni. Folklor Kulübü işbirliği ile “Atölye ve Dinleti: Kadınlar Barış İçin Söylüyor” etkinliği Güney Meydanda yer alan Steplerde gerçekleşti.

Kadına Yönelik Şiddet: Cinsel Cinsiyetçi Şiddet Sunumu, BÜKAK. 23 Kasım, Perşembe, 18.00. Demir Demirgil.

Tiyatro: Zabel, BÜKAK. 24 Kasım, Cuma, 20.00. Demir Demirgil.

Koç Üniversitesi

25 Kasım kapsamında Koç’taki ilk etkinlik salı günü etkinlik gerçekleşti. 25 Kasım’ın tarihçesi, önemi, kadına yönelik şiddet hakkında konuşulduğu tea-talk formatındaki etkinlik 20.00 ÖMER B335’te yapıldı.

İkinci etkinlik ise bir film gösterimiydi. Çarşamba günü CASE Z27’de saat 18.30’da gerçekleşti. In the Time of the Butterflies adlı film izlendikten sonra da üzerine bir tartışma da yürütüldü.

Özyeğin Üniversitesi

25 Kasım’a özel ilk etkinlik 21 Kasım Salı akşamı saat 19.40’ta başladı. Özyeğin Üniversitesi Kadın Çalışmaları Kulübü, tasarımların dijital olarak yapıldığı Pankart Tasarlama Atölyesi gerçekleştirdi. Aynı etkinlik geçen sene de yapılmış ve sonrasında tasarımlar sticker olarak basılmıştı.

Bilinç Yükseltme Sohbetleri: Taciz, Kadın Çalışmaları Kulübü. 23 Kasım, Perşembe, 20.00. Kulüp Odası.

İstanbul (Genel)

Döviz Atölyesi, Demir Leblebi. 24 Kasım, Cuma, 17.00. Kadıköy.

ODTÜ

Ekonomi Topluluğu, Salı günü 25 Kasım’a özel 2023 Nobel Ekonomi Ödülü kazananı Claudia Goldin’in çalışmaları ışığında “Türkiye’deki Kadın İstihdamı”nı tartıştı.

Çarşamba günü ise Sinema Topluluğunun düzenlediği “Kamera Önünde ve Arkasında Kadın: Kendi Sesin Olmak” etkinliği Baraka’da gerçekleşti. Kamera önü ve arkasında kadınlara yönelik şiddet, sinemada kadın temsiliyetinin tarihsel süreci ve günümüzdeki durumu, sermaye-tüketim ilişkileri üzerine konuşuldu.

Çatışma Dönemlerinde Kadın, Siyaset Bilimi Topluluğu. 23 Kasım, Perşembe, 18.00. Kulüp Odası.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu & TOBB ETU Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Topluluğu. 24 Kasım, Cuma, 18.00. Kızılay.

Hacettepe Üniversitesi

KAdın Çalışmaları Kulübünün (HÜKÇAT) önümüzdeki günlerde gerçekleşecek 2 etkinliği var:

Av. Sinejan Kut ile tartışıyoruz, HÜKÇAT. 24 Kasım, Cuma, 17.30. Makine Mühendisliği B408.

Döviz Atölyesi, HÜKÇAT. 25 Kasım, Cumartesi, 12.00. Hypatia Kafe.

Ankara (genel)

Birçok şehirde faaliyet yürüten Demir Leblebi çarşamba günü Ankara’da Blackfish Kafe’de Pablo Neruda, Arkadaş Zekai Özger, Küçük İskender ve Gülten Akın’ın şiirlerinin okunduğu şiir gecesi düzenledi.

25 Kasımın Tarihselliği Formu ve Döviz Atölyesi, Demir Leblebi. 24 Kasım, Cuma, 17.00. Bahçelievler.

İzmir (genel)

Döviz Atölyesi, Üniversiteli Feminist Kolektif. 24 Kasım, Cuma, 14.00. İzmir.

***

25 Kasım yürüyüş çağrılarına ortak olan üniversiteli kadınlar ve LGBTİ+lar

Üniversiteli feministler kampüsleri 25 Kasım etkinlikleri ile doldururken bir yandan da 25 Kasım’a meydanlara çağrı yapmayı sürdürüyorlar. 25 Kasım’da İstanbul’da sokaklarda buluşma çağrıları yapılmaya başlandı, birçok öğrenci topluluğu ve inisiyatifi bu çağrıya ortak oldu. Bunlar arasında FeminAmfi ve Feminist Boğaziçi de bulunuyordu. 25 Kasım’ın Ankara ayağı için buluşma çağrıları da yapılıyor. Kolej Meydana yapılan çağrıya birçok öğrenci topluluğu da ortak oldu. Bunlar arasında ÜFK ve Demir Leblebi de vardı.

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish