Adsız tasarım (3)

Fransa’da Emeklilik Reformuna Karşı Öğrenci Hareketi

Fransa’da hükümetin 10 Ocak 2023’te açıkladığı emeklilik reformuyla emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasının ardından düzenli olarak kitlesel grevler düzenleniyor. İşçiler kalabalık kitleler halinde sokaklarda hak mücadelelerini sürdürüyorlar. Fransa’daki üniversite öğrencileri de bu mücadelelerinde işçileri yalnız bırakmadı. Eylemlerin ilk gününden itibaren okullara giriş çıkışları durdurup sokakta işçilerle birlikte emeklilik reformuna karşı tepkilerini gösteriyorlar.

Bordeaux Öğrenci Sendikası Federasyonu (FSE Bordeaux) 23 Ocak’ta “Öğrenci olarak emeklilik reformuna karşı neden harekete geçilmeli?” başlıklı bir bildiri yayınladı. Bildiride adaletsiz ve faydasız bu reformun öncelikle en güvencesiz işçileri hedef aldığını vurguladılar. Bu reforma karşı sendikaların ortak çağrı yaptığı grevlerin işçiler tarafından büyük bir karşılık bulduğuna değindiler.

“Grev ve protestolar hükümete ve bu saldırıya karşı tek baskı araçlarımız.”

Öğrenci ve gençlik örgütlerinin reforma karşı harekete geçme konusunda bilgilendirme yapmak için kampüslerde olduğuna değinerek bu reformun geleceğin işçileri olan öğrencileri de eşit olarak tehdit ettiğini belirttiler. Bildirilerinde dört maddeden oluşan bir iyileştirici reform talebine yer verdiler.

  • Yasal emekliliğe ayrılma yaşının 60’a düşürülmesi
  • Maaşların artırılması ve enflasyona endekslenmesi
  • Yıllık maaş hesaplamalarında öğrenim yıllarının hesaba katılması
  • Patron muafiyetlerinin kaldırılması ve şirket kazançlarının vergilendirilmesi

Öğrenciler istatistikler üzerinden halkın en yoksul kesiminin 1/3’ünün emekliliklerinden önce öleceklerini belirterek yapılan reformu bir ölüm reformu olarak nitelendirdiler.

Sendikalar ve gençlik örgütleri onurlu ve sağlıklı bir yaşama izin veren bir emeklilik talebinde bulunarak ölüm reformu istemiyoruz şiarıyla 31 Ocak grevine çağrı yaptıkları ortak bir bildiri yayınladılar.

16 Mart’ta hükümet Anayasa’nın 49. Maddesinin 3. Fıkrası çerçevesinde emeklilik reformunu mecliste oylamaya sunmadan yürürlüğe koyma kararı aldı. Öğrenciler yayınladıkları bildiriyle 49.3’ü yönetici sınıfın bir güç gösterisi olarak nitelendirdiklerini ve bu kararı tanımadıklarını açıklamışlardır.

İşçiler ve öğrenciler sokaklarda hak mücadelesi verdikleri her gün polis şiddetiyle karşı karşıya kalıyor. Polis yalnızca eylemlere katılan işçi ve öğrencilere değil eylemlerin takibini yapan basın mensuplarına karşı da orantısız güç kullanıyor. Tüm bu baskılara rağmen işçiler ve öğrenciler üç aydır sokakları terk etmiyor.

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish