Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerinin Duruşmasında; Hakim Salonu Terk Etti, Duruşma Avukatsız Yapılmak İstendi
Boğaziçi Üniversitesinden 14 öğrencinin; “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 2. duruşması Çağlayan Adliyesinde görüldü. Hakimin salonu terk ettiği, polislerin duruşma salonuna girdiği, Avukat Ömer Kavili’nin salondan çıkarılmak istendiği ve savunma avukatlarının azledilmek istendiği duruşma 27 Haziran’a ertelendi.
Hakim Duruşma Salonunu Terk Etti, Salona Polisler Girdi
Üç ayı aşkın süre tutuklu yargılanan ve 7 Ocak’ta tahliye edilen Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün de aralarında olduğu 14 öğrencinin yargılandığı davanın 2. duruşması; 22. Asliye Ceza Mahkemesinde gerçekleşmesi beklenirken salonun büyüklüğünden dolayı 18. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Öğrencilerin ve avukatların hazır bulunduğu duruşmayı; gazeteciler, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, milletvekilleri, izleyiciler ve Bologna Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Antonio Fraticelli de takip etti.
İlk duruşmaya; iddianamede “mağdur” sıfatıyla yer alan Naci İnci, “şikayetçi” sıfatıyla yer alan iki özel güvenlik görevlisi ve İnci’nin şoförü katılmamış, üç gün sonra yapılan gizli duruşmayla ifade vermişlerdi.
Öğrencilerin avukatlarından Ömer Kavili, duruşma başlangıcında usule ilişkin itiraz etmek üzere söz aldı. Davanın taraflar arasında cereyan ettiğini, davada zarar gördüm diyen taraf olduğunu, Naci İnci’nin davada ayrıca tanık olarak da ifade vermesi gerektiğini, şahsın davaya gelmemesiyle yeterince sorgulanamadığını ve kişiye özel duruşma günü açılmasının adil yargı ilkelerine aykırı olduğunu belirten Kavili; mahkemenin celse arasında savunma avukatlarına haber vermeksizin gerçekleştirdiği duruşmanın yapılmamış sayılmasını istedi. Kavili: “Rektör makamında görev yapan devlet memurunu bu salona getirmediniz. Duruşmayı yapmak için hukuki koşullar sağlanmadığından duruşmanın ertelenmesini ve adli kontrolün kaldırılmasını savunma makamı olarak talep ederiz.” dedi.
Hâkimin itirazı aldığını söylemesi ve savunması alınmayan iki sanığa geçmesi üzerine avukatlar, duruşmaya devam edilmesi için bu konuda ara karar alınması gerektiğini belirtti ve tartışma başladı. Hakim, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle Ömer Kavili hakkında CMK 203 kapsamında uyarıda bulundu ve duruşma salonundan çıkarılması için özel güvenlikleri çağırdı. Avukatların itiraz etmesi üzerine hakim, özel güvenlikleri ve polisleri çağırarak savcıyla birlikte salonu terk etti.
Salona polislerin girmesinin ardından Kavili’ye müdahale etmek isteyen polislerle salonda bulunanlar arasında arbede yaşandı. Salonda bulunan CHP milletvekilleri Özgür Özel ve Mahmut Tanal araya girdi ve avukatlar da yazılı karar olmadan salondan çıkmayacaklarını beyan ettiler.
Bunların yaşandığı sırada, Gezi Davası duruşmasını izlemek üzere adliyede bulunan; TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, CHP İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu da salona geldi.
Avukatların tutanak tutmasının ardından Kavili tutanağı okudu ve alkışlarla salondan ayrıldı. Kavili’nin duruşma salonundan çıkması üzerine hâkim, duruşma salonuna tekrar döndü. Hâkim, duruşma salonu düzenini bozan diğer avukatlar ile izleyicilerin de salondan çıkarılmasını istedi ve savunma avukatlarının duruşmadan alınarak yerlerine barodan avukat tayin edileceğini açıkladı. Avukatlar, hakimin avukatları azledemedeyeceğini söyleyerek itiraz ettiler. Tüm izleyiciler salondan çıkarıldı, avukatların itirazları sürerken hakim yeniden salonu terk etti. Mübaşir, avukatlara, duruşmaya ara verildiğini, 2.30’da başlayacağını ve ifadesi alınmayan iki sanığın duruşmada hazır olmaması halinde haklarında yakalama kararı verileceğini söyledi. Yaşanan hukuksuzluğa karşın İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da salona geldi ve baronun yeni avukat atamayacağını söyledi.
Aranın ardından duruşma başlamadı!
Aranın ardından 2.30’da başlaması gereken duruşmada mübaşir tarafından hakimin avukatları ve izleyicileri salona almayacağı belirtilerek yoklamanın dışarıda alınacağı bildirildi. Salon dışında bulunan çok sayıda avukat, milletvekili ve izleyici durumu alkışlarla protesto etti.
Bunun üzerine hâkimin duruşmayı ertelediği haberi geldi. Avukatlar uzun bir süre duruşma tutanağını almak için bekledi. Avukatlar duruşma zaptının verilmemesi üzerine yaşananları tutanak altına alıp duruşma salonunun önünden ayrıldı.
UYAP üzerinden görülen tutanağa göre duruşma 27 Haziran saat 9.30’a ertelendi. Öğrencilerin adli kontrollerinin ve yurt dışına çıkış yasaklarının devamına karar verildi.
Ne Olmuştu?
Boğaziçi Üniversitesi hazırlık öğrencileri 4 Ekim Pazartesi günü, derslerinin yüz yüze yapılması talebiyle rektörlük önünde eylem gerçekleştirdi. Naci İnci’nin rektörlük binasından çıkışı esnasında öğrenciler özel güvenlik tarafından darp edildi. Öğrencilerin yüz yüze eğitim talepleri sürerken dün Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreninde Boğaziçili öğrencileri hedef göstererek: “Rektörünüz aracın içinde, siz önünü kesiyorsunuz, daha sonra aracın üstüne çıkıp tepinmeye başlıyorsunuz. Böyle bir öğrenci olamaz. Onlar olsa olsa üniversitelerin içine sızmış teröristlerdir.” demesinin ardından öğrenciler gözaltına alındı.
14 öğrenci hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” suçlamalarıyla dava açıldı. 7 Ocak’ta görülen ilk duruşmaya kadar; üç ayı aşkın süre tutuklu yargılanan Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök, 7 Ocak’ta tahliye edildiler.
Ezgi Sevinç