Haberlerdeki Üniversite: Medya Gözlem Raporu Lansman Toplantısı Gerçekleşti
Sivil Alan Araştırmaları Derneği olarak, öğrenci aktivizmine dair haberleri taradığımız ve analizini yaptığımız; Haberlerdeki Üniversite: 2021 Medya Gözlem Raporunun lansmanını gerçekleştirdik.
16 Mart Çarşamba günü, Palazzo Donizetti Hotel’de gerçekleştirdiğimiz toplantı ile raporu ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaştık. Gazeteci Beyza Kural’ın kaleme aldığı, Burak Özçetin’in danışmanlığını yaptığı Medya Gözlem Raporumuz ile öğrencilerin; özellikle ana akım medyada nasıl temsil edildiğini, bu temsiliyetin nasıl sonuçlar doğurduğunu tartışmaya açmak istedik. Sivil toplum temsilcilerinin, gazetecilerin, üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin katıldığı toplantıda; dernek direktörümüz Berna Akkızal açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Akkızal’ın ardından Beyza Kural, raporun sonuçlarını aktardı. Burak Özçetin ise raporun yöntemini ve ana akım medyada öne çıkan söylemleri değerlendirdi.
Raporun sonucunda öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:
-Haberlerin büyük bir çoğunluğu negatifti. Öğrencileri hedef göstermesi, nefret söylemine yer vermesi, talepleri görünmez kılması, suçlulaştırmanın baskın olması haberlerin negatif tanımlanmasına yol açan faktörler oldu.
-Haberlerdeki baskın temalar şunlardı: Provokasyon, terör, suç, dini değerlere saygısızlık, sapkınlık ve vandalizm.
-Haberlerde en çok hükümet temsilcilerinin sesi duyuldu. Öğrencilerin, sivil toplum kuruluşlarının, muhalif siyasetçilerin sesleri neredeyse hiç yoktu.
-Öğrenciler, seslerine yer verilen haberlerin hemen hemen tamamında hedef gösterildi.
-Muhalefet partileri temsilcileri, destekçiler, LGBTİ+’lar haberlerde hedef gösterilen diğer gruplar oldu.
-Haberlerde görülmeyen diğer şeyler ise öğrencilerin talepleri ve öğrencilere uygulanan polis şiddeti oldu. Şiddet haberlerinde gösterilen ve öne çıkarılan şey ise eylemci şiddeti oldu.
-LGBTİ+’lara yönelik haberlerde nefret söylemi yaygındı. Siyasetçilerin doğrudan alıntılanan sözleri nefret söylemine dayanak oluşturdu. Haberlere en çok taşınan ve nefret söylemi içeren söylemler İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya aitti.
-LGBTİ+ bayrakları haberlerde değersizleştirilerek ve kriminalize edilerek yer aldı.
-İhlallere yer verilmedi, polis şiddeti görülmedi ve siyasetçilerin nefret söylemleri yaygınlaştırılarak verildi.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.