İÜHF Öğrencilerinden Karşı Sınav: “Biz de Hocalarımız İçin Bir Sınav Hazırladık”
Online sınavlar, ilk örneklerini görmeye başladığımızdan beri öğrencilerin itirazları ile karşılanıyordu. Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yapılan bir sınav da, öğrencilerin itirazı ile ülke gündemine geldi.
İstanbul Üniversitesi, YÖK’ün belirlediği esaslar çerçevesinde, her fakültesinin yapılacak sınavın yöntemine dair kendi kararlarını verdiği bir sistemle sınav yapıyor. Hukuk Fakültesi de final sınavlarının online, açık uçlu ve el yazısı kullanılarak yapılacağını duyurmuştu. Öğrenciler, belirlenen sürede, verilen soruları el yazısı ile düz bir kağıda cevaplıyor ve kağıdın fotoğraflarını uygun formatlara dönüştürerek sınavdan sonraki 15 dakika içinde sisteme yüklüyordu.
Medeni Usul Hukuku final sınavı da geçtiğimiz günlerde yapıldı. Öğrencilerin büyük tepkisine sebep olan sınavda, öğrencilere 120 dakika içerisinde 8 pratik olay etrafında 28 açık uçlu soru ve 3 adet karar incelemesi soruldu. Sadece soruların toplam uzunluğu yaklaşık 7 sayfa ediyordu.
#İÜHFAdaletİstiyor
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İÜHF) öğrencileri, sınavdan hemen sonra bir etiket çalışması başlattı ve #İÜHFAdaletİstiyor diyerek sesini duyurmaya çalıştı. Twitter’da, Türkiye trend listesinde 5. sıraya kadar yükselen etikette öğrenciler hem itirazlarını dile getirdi hem de diğer sınavların böyle yapılmaması için taleplerini duyurdu.
“Biz de bir sınav hazırladık”
Öğrenciler, yapılan sınavın adil olmadığını, eşitlik ilkesine ters düştüğünü, anayasal bir hak olan eğitim hakkını ihlal ettiğini vurgulayarak, bir ‘karşı sınav’ hazırladı.
![](https://sivilalanarastirmalari.org.tr/wp-content/uploads/2020/07/Ebd6kpaXkAAqrsz.png)
Hazırlanan bu görselde, İÜHF’de yapılan sınavlarda sorulan pratik olaylara benzer bir metin hazırlanarak yaşanan durum anlatıldı. Bu olay çerçevesinde, hocaların değerlendirme yapması talep edildi. Öğrencilerin paylaşımlarında, hocalar için de sınav süresinin 120 dakika olduğu ancak hocalardan daha insaflı oldukları için el yazısıyla cevap zorunluluğu olmadığı mizahi bir yolla dile getirildi.
Toplumcu Hukukçular Kulübü: “Sınavlarda adalet istiyoruz. Sesimiz duyulsun, taleplerimiz karşılansın!”
İÜHF bünyesinde çalışma yürüten öğrenci topluluğu, Toplumcu Hukukçular Kulübü de sınavdan sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku final sınavında 2 saatte 7 sayfalık, 8 olay 28 soru 3 karar incelemesi sorulmuştur. Kopya çekmeye engel olmak adına sürenin ölçüsüz verilmesi öğrencilerin soruları vaktinde görmesine engel olmaktadır. Öğrenciler sınavın zorluğundan bağımsız online sınava göre ölçülü sınav süresi ve soru sayısı talep etmektedir. Sınavlarda adalet istiyoruz. Sesimiz duyulsun, taleplerimiz karşılansın!”
Bu çalışmadan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı, sınavlardan sonra verilen 15 dakikalık kağıt yükleme süresini 30 dakikaya çıkardığını duyurdu. Ancak öğrenciler, hemen sonraki gün yapılan bir sınavda sistemin yine 15. dakikanın sonunda kapandığını dile getiriyor.