yeşil ama hayvansız kampüs çelişkisi

YTÜ’de Yeşil ama Hayvansız Kampüs Çelişkisi

m.güneş

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) idaresi yeni aldığı bir karar ile kampüste yaşamlarını sürdüren köpekler için barınak yapılacağını duyurdu. Lakin, YTÜ Hayvan Hakları Kulübü başta olmak üzere öğrencilerden projeye gerekli hiçbir düzenlemeyi, öneriyi içermediği ve oldukça kötü sonuçlar doğurabileceği sebebiyle tepki geldi.

YTÜ kampüsünde yaklaşık 200 köpek yaşıyor. Yıldız Dayanışması’ndan görüştüğümüz arkadaşımız kampüs köpekleri ile genel anlamda pek bir problem yaşanmadığını dile getirdi. Bazı köpeklerin geceleri hırçınlaşabildiğini eklese de bunun yaygın bir davranış olmadığını, okula geldiğinden beri sadece bir kere köpeklerle iligli bir problem yaşandığını duyduğunu ekledi. 

Kampüste insanlar ve köpekler arasındaki sosyalleşme genel anlamda gayet iyi devam ediyor olsa da kimi sorunlar ortaya çıkmıyor değil. Lakin, bu konuda YTÜ Hayvan Hakları Kulübü’nün uzun süredir devam eden bir faaliyeti söz konusu. Mesela, idare ile bir süredir görüşme yapan kulüp, köpekler için rehabilitasyon merkezi açılması önerisini sundu. Bunun yanında Hayvan Hakları Kulübü öğrencilere yönelik bilinçlendirici bir oryantasyon projesi önerisiyle de gitti. İdare bu öneriyi kabul etmemekle birlikte uzun süredir köpeklerin kampüsteki yaşamına dair iletilen gündemleri göz ardı etti, diye aktarıyor Hayvan Hakları Kulübü’nden bir öğrenci.

Kaldı ki üniversite yönetiminin şimdiye kadar aldığı tüm veterinerlik hizmetlerinden bir rapor yazılmasını talep ettiğini aktarıyor Hayvan Hakları Kulübü’nden bir öğrenci. Bu rapor yönetimin istemesinin sebebi “Kampüse bir barınak inşa edilebilir mi ve köpekler bu barınakta yaşayabilir mi?” sorusuna cevap almak. Raporlarının sonucunun hep olumsuz olduğunu, veterinerlerin de bu tür bir düzenlemenin işe yarar olmayacağını, okulun yaptığı planın gerçekçi olmadığına dair geri bildirimler verdiğini söyledi öğrenci. 

Hayvan Hakları Kulübünden öğrenci tüm bu süreci şöyle yorumluyor: Tüm bunlara rağmen yönetim, iktidarın da eliyle toplumda yükseltilen hayvan düşmanı, insan-merkezci politikalara boyun eğip sürekli eleştiri alan, efektif olmayan ve birçok tehlikeye mahal verecek olan bu barınak projesindeki ısrarını sürdürüyor.

Yıldız Teknik Dayanışması, tüm bu süreçteki idarenin uzlaşmaya yanaşmayan ve sorunların çözümünde öğrenci katılımını reddeden tavrının üniversite politika belgeleriyle çelişkili olduğunu belirtiyor.

Yeşil kampüs iddiasındaki YTÜ idaresinin lüzumsuz makam aracı sayısını da hatırlatan Yıldız Dayanışması, her köpeğe sadece 1.5 metrekare alanın düşeceği ve 200 köpek ile yalnızca bir veterinerin ilgilenecek olduğu bu projeye karşı çıkanlar arasında. Dayanışma’dan konuştuğumuz öğrenci, hayvanların sağlıklarının da ciddi tehlikeye düşeceğinden endişeli olduklarını dile getirdi. Ayrıca, şimdiye kadar konuya dair ciddi hiçbir hazırlık ve düzenleme yapmayan, öteleyen ve kaale almayan yönetimin ileride tüm köpekleri ölüme terk edebileceklerinden de endişe duyduklarını da ekledi.

İçinde yaşadığımız konjonktürde ekoloji politikalarının gittikçe önem kazanıyor. Doğa dostu politikaların önemi ve gerekliliği had safhada. YTÜ’de yapılmak istenen düzenleme ise doğa dostu, çevreci politika önerileri üretmeye çalışan, bu alanda çalışan ve kendini geliştiren öğrencilerin karar mekanizmalarının dışında tutulduğu problemli bir süreç sonucunda ortaya atılmış gerçekçi ve efektif olmayan, birçok tehlikeye de mahal veren bir düzenleme olarak değerlendiriliyor öğrenciler tarafından.

ek. Aşağıda projeye dair üniversite idaresi tarafından yazılmış bilgilendirme metnini bulabilirsiniz:

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish