Kampüste İfade Özgürlüğü Çalışması – Neler Yapıyoruz?

Sivil Alan Araştırmaları Derneği olarak, 2018 senesinden beri ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü ile birlikte, hak savunucularının desteklenmesi ve buna bağlı çeşitli destek mekanizmalarının yaratılması için çalışıyoruz. Bu sene ikinci yılımızı kutluyoruz. 

Geçtiğimiz sene, Türkiye’deki üniversitelerde öğrenci aktivizmini güçlendirmek ve sürdürülebilirliğine katkı sunmak adına “Kampüste İfade Özgürlüğü” adında bir çalışma başlattık. 

Türkiye’nin dört bir yanında bulunan öğrencilere ve öğrenci topluluklarına yani sizlere ulaşarak, diğer öğrenci arkadaşlarınızla köprüler kurarak, sizleri bir araya getirmeyi ve bir dayanışma ağı yeşertmeyi düşlüyorduk.

Ankara’dan, İzmir’den, Bursa’dan, Eskişehir,’den, İstanbul’dan, Van’dan, Hatay’dan, Mardin’den, Mersin’den, Adana’dan, Konya’dan ve Bolu’dan öğrencilerle bir araya gelerek; “Demokratik, eşitlikçi, her türlü ayrımcılığa karşı ve özgür bir kampüs mümkün!” dedik. Sahip olduğunuz hakların nasıl ihlal edildiğini, kampüsün fiziksel şartlarının bir araya gelmek için elverişli olmadığını, kulüplere ayrılan kısıtlı bütçeleri, kampüste tacizi, haksız yere açılan disiplin soruşturmalarını konuştuk. Bunların karşısında sizlerin  dayanışmasını, toplulukların kulüpleşme mücadelelerini, “Buradayız!” demekten vazgeçmeyen LGBTİ+ öğrencilerin renklerini, geri kazanılan yurt haklarını, engellere karşı üretilen çözümleri, bir arada olmanın gücünü konuştuk.

Peki biz neler yapıyoruz?

“Kampüs bir sivil alandır ve öğrencilerindir” ilkesiyle, 

  • Öğrenci haberleri özelinde medya takibi/gözlemi ve arşiv çalışması yapıyoruz,
  • Öğrencilerin yaşadıkları hak ihlallerini gündemleştiriyor, yürüttükleri sosyal medya kampanyalarına ve onları yaygınlaştırmalarına destek oluyoruz,
  • İki ayda bir Öğrenci Haberleri Bülteni yayımlıyoruz,
  • Öğrenci kulüpleri ve toplulukları ile çevrimiçi görüşmeler gerçekleştiriyoruz,
  • Öğrencilerin ihtiyaçlarına göre webinarlar ve eğitimler düzenliyoruz,
  • Öğrencilerin dayanışmasını gösteren video içerikleri üretiyor, röportajlar yapıyoruz,
  • Hak ihlallerini ve ihtiyaçları belirleyebilmek için öğrencilerle anket ve mülakat çalışması yürütüyoruz,
  • Öğrencilere disiplin soruşturmaları ve dava süreçlerinde hukuki danışmanlık veriyor, onlara destek oluyoruz,
  • İfade, örgütlenme ve toplanma haklarını kullandıkları için davaları süren öğrencilerle dayanışarak, dava takibi yapıyoruz,
  • Tutuklu öğrencilerin tutuksuz yargılanması ve mahpus öğrencilerin eğitim hakkı için video kampanyalar hazırlıyoruz. 

Yaşadığınız hak ihlallerini, kazanımlarınızı, deneyimlerinizi bizlerle paylaşmak ve bize destek olmak için hemen bize yazın! 

Bize Facebook, Twitter ve Instagram adreslerimizden ulaşabilirsiniz. Web sitemizi takip edebilir, Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Dayanışmayla! 

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish