#ArtıkYeterKTÜ: “Başarı Yüzdeniz: %0”
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencileri, online sınavlarda yaşadıkları sorunların çözülmesi için sesini duyurmaya çalışıyor. Online sınavlarda verilen sürelerin ve teknik altyapının yetersiz olması sebebiyle sorun yaşayan öğrenciler #ArtıkYeterKTÜ ve #GeleceğimizleOynamaKTÜ hashtagleri ile yaşadıkları sorunları anlatıyor.
Sınav süreleri yetersiz
KTÜ yönetimi, online sınavlar için belirlediği sistemde sınavlara yaklaşık 35 ile 50 dakika arasında süre tanıyor. Bir teknik üniversite olduğu için sayısal derslerin ağırlıklı olduğu KTÜ’de, öğrenciler bu sürenin neredeyse hiçbir sınav için yeterli olmadığını söylüyor. Öğrencilerin kopya çekmesini engellemek için alınan önlemlerden biri olarak gündeme gelen süre kısıtlamaları, öğrencilerin sisteme itiraz etme sebeplerinden biri.
“Sorular arası geçiş 30-40 saniye sürüyor, tabi geçebilirsek”
Çoktan seçmeli 6 şık verilerek hazırlanmış sınavlarda, sorular arasında geçiş yapmak, teknik altyapı yetersizliği sebebiyle normalden uzun sürüyor. Ancak bu geçen süre, sınav süresine dahil kabul edildiği için, zaten yetersiz olan süre daha da kısalmış oluyor. Ayrıca sistem, sorular arasında geriye dönüşe de imkan vermiyor.
Öğrencilerin en çok itiraz ettiği konulardan biri de sorular arasında geçiş yapılırken sistemin sık sık hata vermesi ve bağlantı sorunları yaşanması. Öğrenciler bu süre içerisinde bağlantının yenilenmesini bekliyor ancak sınav süresi devam ediyor.
Bağlantı geri geldiğinde, işaretlenen sorular görünmüyor
Sistemdeki sorunlar sebebiyle bağlantı gidip geldiğinde öğrencilerin o ana kadar yapıp işaretlemiş olduğu sorular ise işaretlenmemiş olarak görünüyor. Böylece öğrenciler hem süre kaybı yaşıyor hem de her bağlantı sorunundan sonra, önceki soruları tekrar işaretlemek zorunda kalıyor. Ancak sistem boş bırakılan sorulara geri dönmeye de izin vermediği için öğrenciler, daha önce işaretlediği soruları tekrar işaretleyemeyebiliyor. Bütün bu sorunlara rağmen, sınav süresi işlemeye de devam ettiği için 20’den fazla sorunun olduğu sınavlarda ancak 6 soruyu işaretleyebilen öğrenciler oluyor.
Yönetim, bütün bu sorunlara rağmen şartları da ağırlaştırarak 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesine ve sınav geçme notunun 15 puan yükseltilip 60’a çıkarılmasına da karar verdi.