YÖK’ten Hibrit Eğitim Kararı: Bazı Bölümler, Bazı Öğrenciler
Covid-19 salgını önlemleri kapsamında yükseköğretim kurumları da eğitim-öğretime 3 hafta ara verdiğini duyurmuş ancak bu ara, geçtiğimiz yılın bahar döneminin ve içinde bulunduğumuz güz dönemi boyunca uzatılmıştı. Üniversitelerde bahar dönemi başlamak üzereyken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Sağlık Bakanlığından konuyla ilgili görüş alara karar vereceğini duyurmuştu. YÖK, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığından aldığı görüşle beraber tavsiye kararı niteliğinde bir açıklama yaptı.
5 maddede hibrit eğitim kimi kapsıyor?
Yükseköğretim Kurulu, “Uygulamalı eğitimleri ağırlıkta olan bölüm ve/veya programların son sınıf öğrencilerinin gerekli yeterlilikleri kazanmadan mezuniyet aşamasına gelmiş olmasına ilişkin endişeler, bir müddetten beri öğrenci ve öğretim elemanları tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımıza bildirilmektedir.” ifadelerini kullanarak, Sağlık Bakanlığından neden görüş istediğini açıkladı. Sağlık Bakanlığının verdiği görüşte yer alan ifadeleri de paylaşan YÖK, “Son 3 haftadır ülkemizde vaka sayısının yeniden artışa geçmesi daha dikkatli davranılmasını gerektirmektedir. Yükseköğretim kurumların yüz yüze eğitimin mevcut şartları dışında önemli bir hareketliliğe sebep olabileceği de unutulmamalıdır. Yükseköğretim kurumlarında uygulamalı eğitimlerde azami dikkat ile ve sıkı tedbirler eşliğinde yüz yüze eğitimin yapılabileceği, ancak teorik eğitimlerin mümkün olduğunca uzaktan eğitim yöntemleri kullanılarak devam ettirilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir.” görüşünden yola çıkarak 5 maddede bahar dönemi eğitim modelini açıkladı.
- Uygulamalı eğitimlerin “azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması” şartıyla öğrenciler seyreltilerek, gruplara ayrılarak yüz yüze yapılabileceği,
- Teorik eğitimlerin ise Sağlık Bakanlığının görüşleri ile programlarda kazandırılması gereken asgari yeterlikler dikkate alınarak mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması,
- Sağlık Bakanlığınca dönem ortasında konuya ilişkin tekrar bir değerlendirme yapılacağının göz önünde bulundurulması,
- Salgın edişesi veya barınma dolayısıyla eğitimlere devam etmek istemeyen öğrencilerin kayıt dondurma haklarından yararlandırılması,
- Küresel salgın döneminde öğrenci motivasyon üzerinde de yoğunlaşmanın önemli olması hasebiyle rehberlik hizmetlerine ağırlık verilmesi
Nasıl bir hibrit modeli?
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Konya Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi aldıkları hibrit eğitim modeliyle ilgili senato kararlarını ilk duyuran üniversiteler oldu.
Ancak uygulanacak hibrit eğitim modeli, her bölümün yüz yüze ve online dersleri olacağı anlamına gelmiyor. Kararlarını duyuran üniversitelerde yalnızca bazı bölümler ve fakülteler açısından yüz yüze ve online derslerin beraber sürdürüleceği görülüyor. Özellikle uygulama dersleri yoğun olan bölümlerde yüz yüze derslerin verileceği, diğer dersler ve diğer bölümler açısından ise online eğitimin süreceği bilgiler arasında.
Cumhuriyet’in haberine göre; Hibrit eğitim modeline ilişkin SDÜ Rektörlüğünden yapılan duyuruda, uygulama ağırlıklı eğitimin yürütüldüğü Tıp, Diş Hekimliği, Güzel Sanatlar, Spor Bilimleri ve İlahiyat fakülteleri ile lisansüstü eğitim verilen Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Güzel Sanatlar enstitüleriyle uygulama ağırlıklı eğitim veren diğer birimlerde hibrit eğitim modeli çerçevesinde yüz yüze dersler yapılabileceği belirtildi. Diğer tüm akademik birimlerde teorik ağırlıklı derslerin ise uzaktan eğitim yöntemiyle yapılmaya devam edileceği kaydedildi.
Alınan kararlara göre bahar yarıyılı için uzaktan eğitim yöntemiyle verilen derslerde devam zorunluluğu aranmayacak. Uzaktan eğitim yöntemiyle yapılacak derslerin vize, mazeret, final ve bütünleme sınavları çevrimiçi, çevrimdışı, ödev ve proje yöntemleriyle yapılabilecek.
İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa’da ise Tıp Fakültesi’nde 4, 5 ve 6’ncı sınıf klinik uygulamaları yüz yüze, teorik dersleri ise yüz yüze veya dijital hibrit şeklinde yapılacak. Veterinerlik, Sağlık Bilimleri, Hemşirelik ve Spor Bilimleri fakültelerinde de uygulamalı eğitimler yüz yüze, teorik dersler ise yüz yüze veya dijital olarak hibrit yapılacak.