Enw-yOEW4AIN2Sd

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencileri: #İnönüTıpMağdur

İnönü Üniversitesinde güz dönemi ara sınav tarihleri geldi. Covid-19 kapsamında alınan önlemler doğrultusunda birçok fakülte ve bölümde sınavlar online/uzaktan olacak şekilde gerçekleştiriliyor. Bu durumun bir istisnası, Tıp Fakülteleri.

Üniversite yönetimi, Tıp Fakültesinde güz dönemi sınavlarının yüz yüze gerçekleştirilmesi kararını aldı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ise alınan bu karara karşı olarak, Twitter’da bir araya geldi. #İnönüTıpMağdur etiketi altında bir araya gelen öğrenciler, Covid-19 pandemisini hatırlatarak, sınavlarının çevrimiçi bir şekilde gerçekleştirilmesini talep ediyor.

Biz de, İnönü Tıp Fakültesi öğrencisi bir arkadaşımızla konuya ilişkin kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Bu süreçte neler yaşadığını ve sınavlara dair öğrencilerin taleplerinin neler olduğunu konuştuk.

CSSA: Sınavların nasıl gerçekleştirileceğini anlatabilir misin?

Sınav aslında iki sınavın art arda birleştirilmesiyle tek oturum olarak yapılacak. 180 soru 180 dakika yapılacak. Ara dahi verilmeyecek. Bunlar normal zamanda bile insanî olmayan şartlar iken, kapalı alanda durmanın bu kadar zararlı olduğu bir zamanda kabul edilebilir değil. Bir maskenin 3 saat boyunca ağzınızda durması bile zararlı bir durum. Esasen ilk başta lavabo izni dahi verilmeyecekti; ancak lütfederek gözetmen dahilinde kısa süre de olsa lavaboyu kullanabileceğimizi söylediler.

CSSA: İdare, sınavlarınızın yüz yüze gerçekleştirilmesi kararını aldı. Peki dersleriniz de mi yüz yüze işleniyor? 

Derslerimiz siteye video yükleme şeklinde işlenmekte. Sadece birkaç ders, çok az öğrenci olma koşulu ile yüz yüze yapılıp internete konuldu. Onlarda da çok az kişi okulda katılım gösterdi; çünkü virüs korkusu her yerde. Uygulamalı olan beceri dersleri bile video şeklinde sisteme yüklendi. Yönetim de biliyor ki, insanlarla yüz yüze temasa geçmek çok riskli bir durum. Hele de tıp fakültesi gibi hekim ve hekim adaylarının olduğu bir kurumda bunun bilinmesi gerekiyor. Ancak buna rağmen sınavı yüz yüze yapmakta ısrarcılar.

CSSA: Sizin ve öğrenci arkadaşlarınızın sınavlara dair endişeleri neler?

Yukarıda da belirttiğim gibi sınavın kendisi bile başlı başına bir sıkıntı iken, il dışından yüzlerce öğrenci getirtiyorlar. Dikkat etmeyecekler ama diyelim ki sınav anında Covid-19 tedbirleri alınmış oldu. Peki sınava gelirken ne yapacak öğrenciler? Şehirlerarası otobüs ve şehir içinde toplu taşıma kullanacağız. Buralarda hiç risk yok mu? Bazı hocalar her yere arabayla gidip geldiği için bu sıkıntıları bilmeyebilirler; ancak hayatın gerçekleri bunlar. Zaten hafta sonu dışarı çıkma yasağı var ulaşım başlı başına sıkıntı. Pazartesi sınav yapacaklar. Önceki iki gün yasak var. Cuma gününden gelmiş olmanız lazım. Barınma işi bambaşka bir sıkıntı. Nerede kalacağız neresi bizi kabul eder. Kimsenin umrunda değil. Siz şu saatte sınavda olacaksınız diyorlar sadece başka şeyler umurlarında değil fakülte yönetiminin.

CSSA: Akademisyenlerin bu sınav uygulamasına dair tutumları ne yönde? Sizin sınav talebinize destek oluyorlar mı?

Hastanedeki ve temel bilimlerdeki temasta olduğumuz bazı hocalarımızın bize desteği malum. İnsan hayatının daha önemli olduğunun bilincindeler. Sosyal medyada da destek oldular; ancak yönetimde olmadıkları için yetkileri yok.

CSSA: Peki idare sınavlar hakkında ne söylüyor? Endişelerinizi ilettiniz mi yönetime?

İdarenin tutumuna gelirsek her şey rektör dekan ve dekan yardımcısı (Veteriner olan) arasında oluyor. Sorumlu(!) kesinlikle onlardır. Sınav güvenliği önemli ancak insan sağlığından daha mı önemli? Bunca zamandır risk varken gerekli altyapı yapmaları gerekirdi. Rektör bey tweet attı, “tedbir alacağız görüşeceğiz “diye. Ancak şaka yapar gibi sıfır şey değiştirdi diğer gün. Zaten uzun süre bizi yok saydılar, sosyal medyada ses çıkarınca dekanlık cevap vermeye tenezzül etti.

CSSA: Tıp Fakültesi öğrencileri olarak sınavlara yönelik talepleriniz neler?

Toparlamak gerekirse bu kadar çok vaka varken, insanlar patır patır ölürken, insan vücudunda bir sürü kalıcı hasar bırakan bir virüs varken; yüz yüze sınav yapmak, insanları farklı farklı şehirlerden çağırmak, otobüs kullandırtmak, bir yere toplamak akıllı ve sorumlu bir hareket değil. Hele tıp fakültesi bu işin içindeyken hiç mantıklı değil. Eğer bilmiyorlarsa yan binada hastane var, yoğun bakım ünitelerine gitsinler olanları görsünler. Bu yanlıştan dönülmesi lazım. Çok geç değil. Lütfen öğrencilere öncelik versinler. Özellikle hekim olan hocalarımız bu konuyu çok iyi anlayacaktır diye düşünüyorum.

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish