Öğrenciler Barınma Hakkı için Mücadele Ediyor! #Barınamıyoruz
Üniversite öğrencileri, Covid-19 salgını sebebiyle son bir buçuk senedir çevrimiçi bir şekilde eğitime devam ediyordu. Bu sene, üniversitelerin bir kısmı ya da kimi bölümleri yüz yüze eğitime başlayacaklarını duyurdu. Bunun için öğrenciler yurt ve ev arayışına girdi; fakat yurt sayılarının ve burs miktarının yetersizliği ve üstüne de ev kiralarındaki artışlar nedeniyle öğrenciler kalacak yer bulamadı.
Özellikle büyük şehirlerde 1+1 evlerin fiyatları neredeyse asgari ücret miktarını, özel yurt ve apartların fiyatları ise binlerce lirayı buluyor. KYK yurt kapasitelerinin yetersizliği ve dahi devlet tarafından ücretsiz veya cüzi miktarda sunulması gereken bu hakkın bile ücretlerinin bu dönem 275-450 TL arasında olması öğrencilerin barınamamasına yol açtı. Bu yüksek barınma maliyetlerine karşın bursların 650 TL olması sebebiyle pek çok öğrenci ya çalışmak zorunda kalıyor ya da kazandığı okula ekonomik sebeplerden devam edemiyor. Buna dair itirazlarını dile getirmek isteyen öğrenciler 19 Eylül gecesi Barınamıyoruz Hareketi altında eylemlerini başlattılar.
Barınamıyoruz Hareketinin talepleri net: (1) Burs ücretini ve yurt sayısının arttırılması, (2) kiraların düşürülmesi ve (3) öğrenci evlerinin desteklenmesi. 19 Eylül’de Barınamıyoruz Hareketi’nin başlattığı eylem; Yurtsuzlar ve Öğrenci Sendikası gibi öğrenci hareketlerinin de yaptığı çağrılarla yayıldı ve İstanbul, Eskişehir, İzmir, Kocaeli, Ankara ve daha pek çok kentte öğrencilerin farklı noktalarda geceleri parklarda geçirmesiyle devam ediyor. Pazar gününden beri devam eden protestolarda öğrenciler gözaltı tehditleriyle karşı karşıya kaldılar, gözaltına alındılar ve darp edildiler. Çağdaş Hukukçular Derneği ( ÇHD ) İstanbul’un yaptığı açıklamada #Barınamıyoruz diyerek haklarını talep eden öğrencilerin aileleri arandığı ve “Çocuğunuz provokasyona geliyor” denildiği belirtildi. Eskişehir’de “Barınamıyoruz” pankartı açan altı öğrenci gözaltına alınırken Ankara ve Kocaeli’de ise öğrencilerin parklara girmesi engellendi, GBT yapılarak öğrenciler takip edildi.
Yurtlar açılsa dahi pek çoğu diyanet ve cemaate ait düşük maliyetli yurtlar ve öğrenciler buralara yönlendirilmek isteniyor. Öğrenciler ise “barınmanın en temel hak olduğunu” bunun cemaat yurtlarına ve diyanete bırakılamayacağını söylüyorlar.
Öğrenciler eğitim hakları için mücadele ederken bir yandan da barınma, ulaşım ve beslenme gibi temel hakları için de mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Barınma haklarının gaspına karşı mücadele eden öğrenciler kararlı bir şekilde çağrılarını genişleterek ve herkesi dayanışmaya çağırarak geceleri parklarda ve sokaklarda kalmaya devam ediyorlar.