E9dwW4mX0AUvwx5

Boğaziçi Üniversitesi Kayyum Naci İnci’ye Karşı Direniyor

Boğaziçi Üniversitesinde eylemler sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Naci İnci’nin yeni kayyum rektör olarak atanmasına karşı öğrenciler ve akademisyenler bugün eylem gerçekleştirdi.

Bugün saat 12.00’da Kuzey Kampüste buluşan akademisyen ve öğrenciler Güney Kampüse yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında Boğaziçi Dayanışmasının döviz ve pankartları engellenmeye çalışıldı. Öğrenci ve akademisyenlerle birlikte kampüse çok sayıda sivil polis de girdi.

Yürüyüşün ardından Güney Kampüste akademisyenlerin gerçekleştirdiği nöbete öğrenciler de pankartlarıyla katıldı. Akademisyenlerin nöbetinin ardından öğrenciler Kayyumluk önünde açıklama yaptılar. Öğrenciler antidemokratik atama sisteminin karşısında olduklarını belirterek “Melih Bulu nasıl kayyumsa Naci İnci de kayyumdur ve kayyumdan rektör olamaz” dediler. Öğrenciler Kayyumluk önünde her zamanki gibi çadırlarını kurdular. Saat 17.00’da Kayyumluk önünden Güney Kampüs kapısına yürüyüş gerçekleştirecekler.

Boğaziçi Üniversitesinde Son Süreçte Neler oldu?

Ocak ayında Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Boğaziçine kayyum rektör olarak atanmasına karşı öğrenciler ve akademisyenler direnişlerini başlatmışlardı. Direnişin 7. ayında yine bir gece yarısı kararnamesi ile Melih Bulu görevden alındı. Bunun üzerine bileşenler; mücadelelerinin bitmediğini demokratik, özgür ve özerk üniversite talepleri gerçekleşene ve rektör demokratik bir yöntemle belirlenene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar. 19 Boğaziçili akademisyen rektörlük adaylığı için başvurmuş ve Boğaziçili akademisyenler bu adaylar için bir güven oylaması gerçekleştirmişti. 17 adaya desteklerini açıklayan akademisyenler, rektörün bu 17 güvenoyu alan adaylar arasından seçilmesini istemişlerdi. 2 adaya ise hayır demişlerdi. Naci İnci %95 hayır oyu alan bir adaydı. 20 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Naci İnci Boğaziçi Rektörlüğüne atandı.

Yapılan atamaya sosyal medya üzerinden tepkiler geldi. Naci İnci’nin de kayyum olduğu ve direnişin kayyumlar gidene kadar süreceği belirtildi. Bunun üzerine bugüne (Pazartesi) eylem çağrısı yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesinde kayyum atamasıyla birlikte eylemlere katılan öğrenciler gözaltı ve tutuklamalarla yıldırılmaya çalışılmış, akademisyenlerin ders vermeleri engellenmiş, açılan soruşturmalarla birçok öğrencinin KYK burs ve kredisi kesilmiş, BÜLGBTİ+ kulübü kapatılmış, CİTÖK çalışanı Cemre Baytok işten çıkarılmış ve işlevsiz hale getirilmişti. Farklı gerekçelerle her gün disiplin soruşturması açılan öğrencilere bu sefer de İstanbul Sözleşmesi Yaşatır Pankartı açılması bahane gösterilerek soruşturma açıldı. CİTÖK’ün işlevsizleştirilmesi üzerine “İstanbul Sözleşmesi’nden de CİTÖK’ten de Vazgeçmiyoruz” ve “İstanbul Sözleşmesi de CİTÖK de Bizim!” pankartı asan kadınlara soruşturma açıldı.

Görsel Boğaziçi Direnişi Hesabından alınmıştır.

tr_TRTurkish
tr_TRTurkish